31 Temmuz 2011 Pazar

Devrimci Siyaset Yalandan Arındırılabilir mi?

İbrahim Özkurt


70’li yıllarda “Sovyetler Birliği Komünist Partisi Tarihi “ adlı, birisi Bilim Yayınlarınca, bir diğeri Aydınlık Yayınlarınca yayınlanmış iki kitap çıkmıştı. Her iki kitabı okuyanlar bilir. Birincisi resmi tarih, ikincisi ise Mao’cu alternatif tarih idi. Sovyet yanlıları birinciye, Mao’cular ikincisine inanıyordu. Sovyetler Birliği çökünce her iki tarihin yalanlarla dolu olduğu açığa çıktı. Çin ile ilgili resmi tarihte öyle…

22 Temmuz 2011 Cuma

İYİ ÇOCUKLAR ( VAY BE BİR GENEL KURMAY BAŞKANI ŞIRNAK'TAKİ ASTSUBAYI TANIDI) OLACAK İŞ Mİ DEMEYİN OLDU

Lokman Kaya
Tarihler 9 kasım 2005 i gösterdiginde hakarinin şemdinli ilçesindeki umut kitabevi bombalanmış ve jitem elemanlarından astsubaylar ali kaya ve özcan ildeniz ile 10veysel ateş halktarafından suç üstü yakalandılar araçlarında yapılan aramada infaz edilecek insanların adresleri vetelefon numaraları bulundugu ajanda ev krokileri ve yazılı belgeler bulundu

11 Temmuz 2011 Pazartesi

Mahşerin Atlıları…Milliyetçilik, Muhafazakarlık ve siyasal İslamcılık

Ahmet Doğançayır



Milliyetçilik, muhafazakârlık ve İslamcılık Türkiye’de taşranın siyasal zemininde on yıllardır görüldüğü ve 1980ler den beri yeni sağ dönemiyle bir gerçeklik haline geldiği gibi, kimi zaman bu üç akım arasındaki sınırların ortadan kalktığı ve hatta iç içe geçtikleri de görülebiliyor. İslam’ı milli birliği güçlendiren bir unsur olarak görenlerden, milliyet unsuru olarak görenlere kadar uzanan alan, 1950’lerde tohumları atılıp 1960’larda serpilerek Türk sağının ideolojik çerçevesini oluşturan milliyetçi-muhafazakâr düşüncenin temeli oldu.

Empati, Kimlik ve Vicdan Üzerine

Oşin Çiringel



Bir insanı anlamak istiyorsan, gökte üç ay

eskiyene kadar onun ayakkabılarıyla dolaşmalısın.

Kızılderili atasözü



Empati gerçekten mümkün mü?

Kavrama kimliğini kazandıran Carl Rogers’a göre bu mümkün; insanlar birbirleriyle empatik ilişki kurabilir!

9 Temmuz 2011 Cumartesi

Düzen Değiştiren Görülmemiş Bir Şey!

Hakkı Yükselen

Seçimler yapıldı. Beklendiği üzere AKP kazandı. Üstelik beklenenden birkaç puan daha fazla oy alarak ve bugüne kadar aldığı oylardan daha fazlasını kazanarak yüzde 50’ye ulaştı. Oy oranını epeyce bir artırması, ancak seçimleri kaybetmesi beklenen CHP’nin de beklenenden birkaç puan az oy alarak yüzde 26’da kalması en azından ilk anlarda hayret ve dehşet duygusuna yol açtı! Oysa en azından normal şartlarda, üçüncü seçiminde AKP’nin biraz oy kaybetmesi gerekiyordu, 2009 yerel seçimlerinde olduğu gibi.

4 Temmuz 2011 Pazartesi

Çevre’ Fenerbahçe’yi mi Zaptediyor?

Ferhan Umruk




Hani şu, Şerif Mardin’in artık kendisinin de ihtiyatlı kullandığı merkez-çevre kuramının dün ortaya çıkan ispatı vücudu Fenerbahçe odaklı şike operasyonu mu oldu?



Kuramsal çerçeve şıktır ama ‘Futbolun sadece futbol olmadığına’ dair yerleşik düşünce de onun tarihsel süreciyle ilintilendirildiğinde, bu kuramı da aşan bir niteliğe sahiptir.



Futbol siyaset ilişkisi söz konusu olduğunda akla ilk gelen tarihsel örnek, Portekiz’in faşist diktatörü Salazar’dır. Toplumsal desteğe üç F ile ulaşmayı mümkün görmüştür. Futbol, Fiesta ve Fado diktatörün tahtının sacayakları olmuştur.