29 Kasım 2012 Perşembe

Lütfen, Bir Daha Tutsi Olmayacağım!

Mahmut Balpetek

“Otel Raunda” adlı filmin konusu, 1994 yılında Ruanda’da yaşanan ve bir milyon insanın ölümüne yol açan, iç savaştır. Film, Hutular ve Tutsiler diye ayrıştırılan iki etnik kimlik arasında amansız bir savaşı anlatır.

26 Kasım 2012 Pazartesi

Cumartesi… Cumartesi…

Mehmet Özgen

Bu ülkede ne zaman ki, işkencede, gözaltında, faili meçhul cinayetlerde kaybedilenlerin hesabı sorulmaya başlanır, bu hesabı gören “özel yekili” mahkemeler kurulur: ne zaman ki mecliste Kayıpları Araştırma Komisyonu kurulur, bu komisyonun önünde bütün kapılar, “kozmik odalar” açılır, o zaman gerçekten 12 Eylül’le, kontr-gerilla ile hesaplaşmanın yolunun açıldığına inanabiliriz. O zaman “yetmez ama evet” diyebiliriz..

21 Kasım 2012 Çarşamba

Kredi Kuruluşu Türkiye’nin Notunu Neden Yükseltti?


Ahmet Doğançayır

Türkiye ekonomisinin performansı Uluslar arası kredi değerlendirme kuruluşu Fitch tarafından olumlu bulunarak ‘Not’ artışına gidildi. Bu ‘Not’ artışı hükümet, basın ve sermaye çevreleri tarafından sevinçle karşılandı. Açıklamalar bu artış ile Türkiye ye uluslar arası sermayenin girişinin artacağı, istihdamın genişleyeceği, ekonomik büyümenin hızlanacağı yönünde.

17 Kasım 2012 Cumartesi

Paşam Bir Şeyler Yapın! Sefaletinden Gaz Bombası Felaketine Sürükleniş


Hakkı Yükselen

Gerçekten tebrik etmek gerekiyor. Bu memleketin “Atatürkçü-cumhuriyetçi- laik-ulusalcı” güçleri, herhangi bir devlet güvencesi “devletin asıl sahiplerinin” gizli-açık, maddi bir desteği olmadan da meydanlara çıkıp gerektiğinde “terörist” muamelesine uğramak pahasına, devletin katı-sıvı-gaz (cop-tazyikli su-biber gazı) bütün hallerine karşı direnerek 29 Ekim’de “Atasının huzuruna” çıkmayı başardı. Kabul etmek gerekir ki bu, Kürt ulusal hareketinin bütün cephelerde yürütülen tasfiye harekâtına karşı göstermekte olduğu büyük direnişten sonra AKP’ye karşı bugüne kadar kazanılmış önemli başarılardan biridir.

11 Kasım 2012 Pazar

Ölüm Orucuna Karşı İzlenen Hacı Yatmaz Siyaseti


Mahmut Balpetek

Eylem biçimi olarak açlık grevi/ölüm orucunu onaylar ya da reddedersiniz o sizin takdirinizdir. Varlığın yaşamasını önemsemek hiçbir ideayı ondan daha öncül kılmamak felsefesini anlamsız görmek mümkün müdür? Tabi ki değildir. Buna karşın dünyada ve ülkemizde toplum çoğunluğunu duyarsızlığına isyan olarak gerçekleşen bir eylem biçimidir.

Ruhu alçalan toplum


Mehmet Özgen



Bu “manzara” aynı zamanda bu toplumun çıplak bir resmidir, röntgenidir hatta. Bütün insanı değerleri, çare olmak ve bulmak için koşuşturan bir avuç insanda toplasmış ve onların bu toplum bedeninde bir ur’a dönüştüğü bir resimdir bu.İnsanlık denilen şey, cüssesi küçük isyanı büyük bir kümeye irca olmuştur, bu çürüyen bedende.