15 Haziran 2012 Cuma

Bir Eleştiri Serüveni

Ferhan Umruk
Aşağıdaki yazışma Demir Küçükaydın’ın ‘yalansız’da yayınlanan ‘Radikal demokrasinin ”Kürt Sorununa” İlişkin Programı” başlıklı yazısına ‘Devrim Yolundaki Yolcu’ isimli mail grubunda Sefa Kübalı’nın eleştirisi üzerinedir.

Okuyucu yazışmaları takip ettiğinde bu yazışmanın yayınlanma sebebini anlayacaktır. Kuşkusuz sosyalistlerin teorik-politik konularda kendi aralarındaki tartışmalarda zaman zaman sert usluplara başvurması, muradını sarsıcı bir biçimde ifade etmesi mümkündür.

Sefa Kübalı’nın eleştiri üslubu yukarıda ifade edildiği üzere sert ve sarsıcıdır, eleştirisinin bu niteliği yazarın tercihi ile alakalıdır.


Yalnız, sanal dünyanın yarattığı imkanlar yanında, olumsuzluklara da yol açtığını kabul etmek gerekiyor. Fikirler boyutlarını yitiriyor, katılmadığınız fikirlere ve onun sahiplerine bir iki cümleyle bile kanaat oluşturabiliyor ve bununla yetinebiliyorsunuz. Demek istediğim bir iki cümleyle fikrini ifade etmenin yanlışlığı değil, bu tarz eleştiriyle yetinebilmektir. Bu tarzın yaratıcı fikirleri doğuracak bir tartışma zeminini dondurduğunu kabul edelim. Eğer bunu kabul ediyorsak, Sefa Kübalı’dan konuyla alakalı okuru aydınlatacak derinlikli eleştiri metni beklemek doğaldır.

Bu konunun bir yanı, diğer yanı ise sanal dünyada’ki eleştirlerin, eleştirilenler tarafından bilinmesi gereğidir. Zaten bu yazışma da bu ihtiyaçtan doğmuştur.

Sefa Kübalı’ya bu ihtiyaç duyurulduğunda kendisi onay vermiş ve ‘yalansız’ tarafından kendisinin eleştirisi yayınlanmadan, yanda görülen yorum sütununa göndererek yerinde bir tutum almıştır.

Gidişatın bundan sonrası yazarla eleştirmenin tartışma süreciyle ilgilidir. Beklentimiz tartışmanın teorik-politik derinlik düzleminde yaratıcı fikirlere zemin sağlamasıdır.

Ferhan Umruk



Thursday, June 7, 2012, 9:07 PM

Demir,de bir zamanlar sözde devrimciydi özü sonradan belli oldu eh kendine biraz etrafinda maraba buldugunu sanip biraz kürtler üzerinden biraz ermeniler üzerinden günü kurtarma cabalariyla yaz yavrum yaz nasilsa kürtler senin nazarinda derdini yazmasini bilmiyor ermeniler derdini yazmasini bilmiyor hepsi senin gözünde zavalli savunmasiz kimseler bilgisayarini elinden alan,da yok sizin gibilere kaldiysa bu ezilen halklar yandik zincirlerimizi kirip prangalarimizi ömür boyu sökemeyiz bileklerimizden,mübarek sanki uzaktan kumandayla ordu yönetiyor, yahu bu halklari sermayeye pazarlamaktan ne zaman vaz gececek bunlar.????



Kuvayi Milliyeyi,de gecti cepheden cepheye bir ermeni milli cephesinde, bir kürt milli cephesinde , bir sermaye cephesinde yalniz Ezilen Halklar cephesinde hic gözükmüyor , Sosyalist Sol Cenaha etmediklerini birakmiyorlar Burjuvazi sizinle gurur duyuyor….



Ordu Madalya vermisti Yusuf,u vuran Cavusa, Sermaye,de size Birgün Madalya verir……



Sefa Kübalı



Sayın Sefa Kübalı,



Demir Küçükaydın’ın ‘yalansız’da çıkan yazısı üzerine yaptığınız eleştiriyi okudum. D. Küçükaydın ‘yalansız’ın yazarlarından biridir. ‘yalansız’ yazarlarını ortaklaştıran temel anlayış milliyetçiliğe karşı olmaları ve sınıf mücadelesi anlayışına sahip olmalarıdır. Bunun ötesinde ‘yalansız’ yazarları kendi özgür düşünceleri doğrultusunda düşüncelerini yazar, bu düşüncelerde tamamen onlara aittir.



Bu e-postayı size göndermemin nedeni eleştiri notu yazdığınız D. Küçükaydın’ın bu eleştiriye cevap imkanı olup olmadığını, bu imkanında ancak bau mail grubunda olmasıyla mümkün olabileceğini düşünmem dolayısıyladır.



Eğer D. küçükaydın grubunuza üye değilse cevap hakkını kullanamadığından adaletsiz bir durum oluşmuş demektir.



Bu kişisel eleştirinize cevap verecek olan da bizatihi D. Küçükaydın olmalıdır elbette.



Bu bakımdan D. Küçükaydın eğer grup üyesi değilse, yaptığınız eleştiriyi ‘yalansız’ın yorum bölümüne koymak için izninizi istiyorum.



Böylelikle bu eleştirilerinize D. Küçükaydın cevap verme imkanına kavuşur. Siz de tatmin olmazsanız. Yine cevap hakkını kullanırsınız.



Cevabınızı bekliyorum.



Selamlar.



Ferhan Umruk









**********



Saturday, June 9, 2012 12:02 PM









From:



“Devrim Yolundaki Yolcu”



To:



“Yolumuz Devrim Yolu”















Merhaba Ferhan Arkadas,







yaziyi sitenizde yayinlamaniz,da benim icin mahsuru yok,Demir Kücükaydin,i uzun zamandir tanirim bir dönem ayni sehirde yasadik,dahasi yandaslari dahil ayni sehirde bazi kisa tartismalar ve sohbetlerimizde oldu.







Sn. Demir gecen günlerde bir sitede Denizlerle arkadasligindan bahsetmisti simdi bakiyorum o zamanlarin arkadasligi bunlarda yol arkadasligi degil sadece arkadaslikmis ve Denizlerin mücadelesine o zaman nasil yaklisyorlardi simdi nasil yaklasip bakip degerlendirdiklerine bakiyorum.







Ve halen sinif mücadelesine karsi olup sinif mücadelesi ugruna yasamini önemsemeyen bu ugurda biricik yasmini dahi ortaya koyanlar üzerinden nasil kendilerine kissadan hisse cikarip nemalanmak cabasi bazen bizi cok öfkelendiriyor ne yazikki birilerinin gözünde Devrimci gibi gözükenler bizim gözümüzde maalesef solcu dahi degiller,tabiiki her kesim kendi siyasi cikarlari dogrultusunda itibar eder böylelerine Birgün gelir kisisel kariyer zaafiyeti yüzünden ugruna ugras verdigi kesimler tarafindan dahi hic kiymeti harbiyesi olmaz bu gibilerin.







Cünki yaptiklari yalnizca ici bos ayaklari yere basmayan kitle kuyrukculugundan baska bir sey degildir,konjüktürel haraket edenler ne yazikki böyledir.



Dostlukla



Sefa Kübali



**************









Gesendet: Samstag, 9. Juni 2012 14:53





















Merhaba Demir,



Beni yakın zamanda ‘yolculardevrimyolunda’ adlı bu mail grubuna kendileri kattılar. Ben de ‘yalansız’da yayınlanan yazıları bu gruba göndermekteydim. Senin son yazın üzerine benim tanımadığım anladığım kadarıyla grubun moderatörü olan Sefa kübalı tarafından saana yönelik eleştiriler grup zemininde yayınlandı. Anladığım kadarıyla sen bu gruba dahil değilsin, dolayısıyla da bu eleştirilere cevap imkanın yok. Ben de bu durumu Sefa Kübalı’ya bildirerek yazdıklarını ‘yalansız’a koymak istediğimi, Demir’in cevap hakkını kullanması gerektiğini söyledim. Konuyla ilgili yazışma kopyası aşağıdadır.



Senin de bir itirazın yoksa bu yazışmayı yarın pazar günü ‘yalansız’da yayınlayacağım. Senin de cevap hakkın doğmuş olacak.



Senin yazın ve Sefa Kübalı’nın eleştirileri 4000 civarında üyesi olan bu grupta adeta kamusallşmış durumda. Ama senin bilgin yok.



Cevabını bekliyorum.



Selamlar.



Ferhan



***************











Selam Ferhan,



Elbette yayınlayabilirsin. Kimmiş bu sefa Kubalı? Bir de benimle aynı şehirde yaşamış. Çıkaramadım doğrusu.



Kendine iyi bak



Selamlar





Demir

Hiç yorum yok: