3 Haziran 2012 Pazar

Taraf ‘ın yayınlamadığı yazı/12 Eylül Faşist Darbesinin Müsebbibi Türkiye Soludur!

Hasan Gürkan

not:Taraf Gazetesinin yayınlamadığı yazı

“Rezilce” İddialar

77 1 mayıs katliamının Türkiye solunun “rezilce” iddia ettiği gibi derin devletin değil, kendilerinin eseri olduğunu ispatlamak için günlerdir, haftalardır, büyük bir iştahla, “bilim adamı titizliğiyle” çırpınan Halil Berktay, benim gibi sıradan insanları meftun etmek için olacak, lafının arasına sık sık İngilizce bilimsel terimler sokuşturarak yoluna kararlılıkla devam ediyor.Kanaatime göre bu yol yazının başlığına koyduğum iddiaya çıkacak ve Berktay, :12 Eylül faşist darbesinin asıl suçlusu, darbecilere ortam hazırlayan Türkiye soludur, diyecek. Bu iddianın ardından Maraş, Çorum vb olaylarının kabahatini de gene sola yüklemek gelebilir.


İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına

Türkiye solunun kendi geçmişiyle hesaplaşmasına,parçalanmışlığın sol içi gerginliğin, mücadelenin,çatışmanın örgüt içi infazların, sebeplerini özeleştirisel bir şekilde, kamuoyunun önünde değerlendirmesine, aklı başında hiçbir insanın itirazı olamaz.

Bu kuşkusuz doğru bir tutum;ama burada bir mesele var; bunu yapmak isteyen kişi ,işe kendinden,kendisi yönetici,teorisyen,eylemci olarak içinde bulunduğu hareketten başlamalıdır.İlkeli,ahlaklı ve samimi tutumun temel ölçüsü budur.

PDA-TİİKP-TKİP-İP GELENEĞİ

Halil Berktay, PDA (Proleter Devrimci Aydınlık), İllegal TİİKP (Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi), legal TİKP (Türkiye İşçi Köylü Partisi),İP (İşçi Partisi) geleneğinden geliyor.

Bu hareket Türkiye soluyla ilgilenen hemen herkesin malumudur. Maocu bir hareketti. Silahlı mücadeleyi, şehirlerin köylerde örgütlenecek gerilla hareketiyle kuşatılmasını, iktidara devrimci şiddetle ulaşılmasını savunuyordu. Sovyet yanlısı TKP,TİP,TSİP,TKSP gibi örgütleri “sosyal faşistler” ,Dev- Yol,Dev-Sol ,Kurtuluş hareketleri de “revizyonistler” olarak niteliyor,bu nitelemelerle onlara göre“faşistlerle” ,”revizyonistlerle” her türlü mücadele yöntemi meşru hale geliyordu.O hareketler de Maoculara “Maocu bozkurtlar “ diyerek aynı hataya düşüyorlardı.

Halil Berktay’ın yöneticisi olduğu hareketin mensupları, o dönemdeki sendikalarda kitle örgütlerinde, küçük gruplar halindeydiler. Ama kitle örgütlerinin, sendikaların kongrelerinde, toplantılarında, mitinglerinde mutlaka provakatif şekilde olay çıkarıyor,polis müdahalesine çanak tutarak ”devrimci mücadele” yürütüyorlardı.

Halkın Sesi, PD Aydınlık gibi yayın organlarının bir fonksiyonu “revizyonistleri”, “sosyal faşistleri” devlete ihbar etmekti. Bunu bol bol isim dahi vererek yaptılar.

Kır Gerillalığından 12 Eylül Alkışçılığına

Halil Berktay, Doğu Perinçek ve yoldaşları, 12 Martta gerilla mücadelesi için Aydın dağlarına çıktılar,12 Eylül faşist darbesini “ Dış güç Sovyetler Birliği anarşi çıkararak Türkiye’yi karıştırdı. Ordumuz bu gidişe müdahale etti ve ülkeyi kurtardı” diyerek savundular alkışladılar. O zaman çıktıkları bu yol onları milliyetçiliğe, ırkçılığa, darbeciliğe, Ergenekonculuğa kadar götürdü.

Önce Kendi Geçmişinle Hesaplaş

Halil Berktay,Türkiye solunu toptan suçlamadan önce,o solun bir zamanlar bir parçası olan ,kendi içinde bulunduğu siyasi hareketi değerlendirmeli,kendi geçmişiyle hesaplaşmalıdır.İğneyi kendine çuvaldızı başkasına demişler.Yoksa benim gibiler :” Onlar ki,laf ile verirler dünyaya nizamat / Bin türlü teseyyüp bulunur hanelerinde” demekten kendini alamazlar.

Hiç yorum yok: