19 Nisan 2015 Pazar

AMED NEWROZU VE ÖCALAN’IN MESAJI


Tayfun işçi
Örgütlü bir halkın başaramayacağı hiç bir şey yoktur. Gerek tertip komitesinin gerekse Amed mahallelerini ilmik ilmik örmüş mahalle meclislerinin emek yoğun çabası Newrozu hazırlamıştı.
2015 Diyarbakır Newroz Fotoğrafları 4
Bu kez en önemli sorun iktidarın engellemesi değil, hava muhalefetiydi. Amed halkı adeta üst üste gelen sağnak yağmurlara ve aşırı soğuğa karşı direniyordu.



 Akşamdan ütülenip hazırlanan ulusal kıyafetler görücüye çıkar gibi newroza hazırlanmıştı.

Amed adeta Dicle olmuş alana akıyordu. Sarı, Kırmızı, yeşil Kürdistani renkler giysilerde bayraklaşmış yollarda dalgalanıyordu. Mahşeri bir kalabalıkta iki torununa ve bastonuna dayanmış bir dede geçmişin gelecek tarafından newroza taşındığını simgeliyordu.
Newroz meydanı çamur, Newroz meydanı bataklık, Newroz meydanı, doğayı kabullenmiş halk.
Kürsüden yapılan konuşmaların fazla bir anlamı yok. Sunucunun sık sık attığı Azadıya Öcalan “Öcalana özgürlük”sloğanı halkı kürsüye bağlayan tek bağlantı. Halk kulak kesilmiş Öcalan’dan gelecek mesajın okunmasını bekliyor. Mesaj okunmaya başlar başlamaz şiddetli bir rüzgâr ve yağmur halkla Öcalan arasına girmeye çalışıyor. Ama nafile halkı Öcalan’dan koparmak nafile.
Halk İçin Mesajın içeriği çok da önemli değil. Öcalan’dan gelmesi yeterli. Alan Öcalan’a özgürlük şiarlarıyla çınlıyor. Ara sıra kalabalık içinden bir birine ” Serok ne demiş diye soranlarda var. Sorunun cevabını halk bulmuş “Kürdistana özgürlük” “Azadiya Kürdistan”, “Azadiya Öcalan” sorunun cevabı. Gerisi halkın nezdinde teferuat.
Alanda Türkiyelileşmeyi Ortak vatan vurgusunu sivil siyaseti arıyorum. Kürsünün dışında yok. Halk Kürdistani, halk giderek yaygınlaşan giysileriyle gerilla. Alanın rengi Öcalan, alanın rengi gerilla, Alanın rengi barış, alanın rengi, Kürdistan!
Newroz alanına yakından bakıyorum. Gözlerim tanıdık simalar arıyor. Birkaç belediye başkanını görüyorum halkla kaynaşmış iç içe takdir ediyorum.
Hava muhalefeti adeta bir süzgeç alanda Kürt sermayesi yok Yoksul halk doldurmuş alanı. Kürsü uzaktan pek seçilmiyor. Sermayeyi orada aramak gerek diye düşünüyorum. Ara sıra halkın arasına da düşenler oluyor sermayeden. Ta..! uzaktan seçile biliyorlar. Ha bir de aday adayları çevrelerine topladıkları aveneleriyle aşiret reisi pozunda kalabalığı çiğneye çiğneye ilerliyorlar.
Newroz alanı yağmur, Newroz alanı sel olmuş Şemsiyeler dayanmıyor. Kürsüde konuşmalar ve konuşmacılar bitmiyor. Halka büyük eziyet. Seçim arefesi ya! Bir konuşma için, kürsüde görünmek için kim bilir ne uğraş verilmiş? Konuşmalar bitmiyor. Onlar Konuşa dursun halk halayda halk coşkuda halk Newrozlaşmış halk inandığını yaşıyor.
Newroz alanı boşalıyor. Newrozdan geri kalan Sayın Öcalan’ın mesajı Mesajda yeni bir şey olmadığı barış için bir şans daha verildiği temel kanı. Mesajdan geri kalan Tarihe sembol ilan edilen “Eşme Ruhu” Doğrusu Eşmenin ne olduğu ne anlama geldiğini o an için hatırlamıyoruz.. Sonra Süleyman Şah türbesinin Rojava’da getirildiği yerin adının Eşme olduğunu öğreniyoruz. Eşme ruhunun da, getirilişte ki YPG-PKK Türk Ordusunun ittifakının kastedildiğini anlıyoruz.
Newroz bitiyor. Şimdi “Eşme ruhu”nu tartışıyoruz. 25.03.2015

Hiç yorum yok: